ELA Rôzne

RETRO spomienka Košičanov ožila: Po 90-metrovom makovníku sa len tak zaprášilo! FOTO

Obnovená tradícia podávania makovníka, na ktorom si v utorok pochutili Košičania a návštevníci centra mesta, symbolizuje tradíciu.

Ilustračný obrázok k článku RETRO spomienka Košičanov ožila: Po 90-metrovom makovníku sa len tak zaprášilo! FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Maximakovník

Tú počas úvodných ročníkov osláv zaviedol vtedajší primátor mesta Rudolf Schuster. V roku 1996 symbolizoval zhruba 627-metrový makovník každý rok od roku 1369, keď kráľ Ľudovít Veľký udelil mestu Košice prvú erbovú listinu v Európe.

Maximakovník meral 627 metrov a do centra prilákal stovky Košičanov. Nápor ľudí krotili policajti.

Každý nasledujúci rok sa potom makovník predlžoval o ďalší meter. V minulosti sa zvykli do cesta zapekať rôzne prekvapenia ako napríklad šperky. Tentoraz sa upečie len klasický makovník.

Dĺžka makovníka pripomenula vek exprimátora

"Tohtoročný makovník bude mať dĺžku 90 metrov. Už sa naň spolu s Košičanmi veľmi tešíme. Pripomenieme si ním tohtoročné jubileum pána prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý v januári oslávil 90 rokov. Viackrát sme sa s ním rozprávali o oslavách Dňa mesta a poradil nám ako to máme robiť čo najlepšie a prezentovať aj krásne a dobré veci, ktoré v rámci investičných projektov robíme pre skvalitnenie života v Košiciach. Ďakujem aj sponzorom, vďaka ktorým by nebolo možné upiecť nielen tento makovník, ale ani zorganizovať celé oslavy,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Krájanie 90 metrov  dlhého tradičného slovenského makovníka
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM